Honey & Oats – sapun cu lapte de ovaz, miere de salcam si… ovaz (evident,nu?)

De ceva vreme ramasesem fara sapunul cu lapte si miere, iar fetele ma tot intrebau pe cand un remake. L-am tot amanat, din motive …necunoscute mie inca (bine, in afara faptului ca am un copil mic ce are nevoie de atentie).Dar , pentru ca nu se mai poate asa, ieri m-am apucat sa il torn, in pauza de somn a lui T. Planuisem sa arate altfel dar, deindata de am adaugat mierea poliflora, sapunul s-a separat. Asa ca planurile mele de a il face bicolor s-au dus pe apa sambetei. L-am salvat pana la urma, dupa cum se vede. Nu, nu i-am mai adaugat sau scos nimic, doar ca am stricat modelul initial. Din pacate, dar mai vin eu cu alte variante, ca sa ma “razbun”. Sapunurile cu miere si lapte (sau cu orice fel de zaharoase prin ele) tind sa se supraincalzeasca, asa ca am stat cu mare grija in ceea ce priveste reactiile de “vulcan”. Nu s-a intamplat nimic, ceea ce e bine.

 

Ce contine sapunul? Lapte de ovaz, soda caustica, fibre de matase, uleiuri de cocos, de canepa, de samburi de struguri si unt nerafinat de shea. Plus, ca extra element , ulei de samburi de piersica si doua linguri de ulei virgin de palmier (fair trade, din surse regenerabile).  A, si, evident, ovaz si miere de salcam. Ca de asta ii spune Honey&Oats. Parfumul este de caramel dulce foc, iar culoarea este o combinatie data de sapunul cu miere simplu si putinul ulei de palmier pe care l-am folosit.

 

Nu l-am incercat inca pe piele, il mai las sa se intareasca. Sper sa fie matasos si bland cu pielea, parfumat stiu ca va fi in mod natural!

 

 

 

Thick-tack – Psoriazis project

Pentru ca am un tata care sufera de aceasta afectiune, m-am gandit sa ii concep o crema speciala, care sa intre mai usor in piele decat unguentele obisnuite, mai ales ca acum vine vara.

Asa ca m-am pus pe amestecat uleiurile: neem, tamanu, canepa, jojoba – toate nerafinate, si unt nerafinat de shea. Pe langa celelalte ingrediente necesare unei creme bazate pe apa, am mai adaugat si ceara de albine, vitamina E, precum si ulei esential de lemongrass, care mai mascheaza putin (nu de tot) mirosul uleiului de neem . A iesit o crema destul de consistenta, care, pe langa ajutorul pe care sper eu sa il ofere pielii afectate de psoriazis, va tine si insectele la o parte. Cred ca o sa imi fac si mie una pentru cand ma duc la mare :)  Mai jos – cateva lucruri despre uleiurile din compozitie.

 

Daca ati mirosit vreodata uleiul de neem, veti intelege de ce este atat de apreciat si ca … insecticid :) . Nu este un miros deloc delicat, este puternic si … pamantiu, as putea spune. O prietena il descria ca fiind precum “cafeaua”. Eu nu am cum sa il descriu, dar nu pot sa nu ii apreciez calitatile. Este un ulei cu proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice, antiseptice, antiparazitare (da, se poate folosi si pe animalele de companie), insectifug, regenerant, emolient, restaureaza elasticitatea pielii. Este recomandat in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene, fungice, in ameliorarea problemelor dermatologice (acnee, eczeme, psoriazis, herpes), ajuta in vindecarea diferitelor rani, a negilor sau eruptiilor cutanate, a pielii infectate, in cadrea parului si in cazul matretii, a pielii uscate, crapate, deteriorate.  Un ulei minunat, dar care nu miroase ca florile de primavara.

 

Uleiul de tamanu este recomandat pentru pielea cu probleme (dermatite, eczeme, psoriasis, micoze, iritatii, crapaturi, cicatrici si vergeturi), in infectiile cutanate (zona zoster, micoze), cuperoza, probleme circulatorii, varice, picioare grele, hemoroizi, dureri reumatice. Si el are un miros specific, mult mai bland decat cel de neem, dar tot nu est eun ulei ce poate fi aplicat pe piele si apoi adulmecat precum un parfum.

 

Untul de shea este bogat in vitamina A si E, si protejeaza pielea in conditiile vremii neprielnice sau soarelui puternic, elimina iritatiile superficiale; este un excelent adjuvant in tratarea unui ten uscat, a dermatitelor, dermatozelor, eczemelor, eritemelor si arsurilor solare superficiale.

 

Uleiul de canepa provine din presarea la rece a semintelor plantei de canepa, Cannabis Sativa. Romania postbelica obisnuia sa cultive canepa, ea fiind un produs perfect, din care nimic nu se risipeste. Se obtine de la ulei la fibre, cu intrebuintre in diferite industrii, de la cosmetica la auto. Originara din Asia, este atestata documentar in vremea dinastiei Ming, sub denumirea de Ma Zi. Uleiul de canepa ofera  corpului proteine si aminoacizi necesari pentru buna sanatate a acestuia.

 

Uleiul de canepa este plin de antioxidanti, proteine, caroten, phytosteroli, fostolipide si minerale (calciu, magneziu, sulf, potasiu, fier, zinc, fosfor). Este o sursa completa de proteine si contine toti cei 29 de aminoacizi (cei esentiali fiind inclusi). Contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, D,E. Iar culoarea verde este data de concentratia de clorofila din ulei.

 

Semintele contin cel mai mare procent de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, in proportia de 3 la 1 – cea recomandata si de medicii nutritionisti. Acizii grasi esentiali sunt responsabili pentru luciul pielii, parului, ochilor, transferand oxigen in fiecare celula din corpul nostru. Ei lubrifiaza si curata arterele, intaresc sistemul imunitar si ajuta in prevenirea virozelor si a altor amenintari asupra sistemului imunitar. Si, pentru ca ei nu sunt produsi in mod natural de corpul nostru, ei trebuie obtinuti din alimente.

 

Iata doar cateva din problemele de sanatate in care uleiul de canepa este folosit: Eczeme, psoriazis, Acnee, Osteoporoza, Menopauza, Cancer, Scleroza multipla, Artrita reumatoida, PMS, Niveluri ridicate ale colesterolului, Hipertensiune arteriala, Circulatie proasta a sangelui, Boala Crohn, Boli cardiovasculare, Calculi biliari, Degenerarea rinichilor, Piele uscata, Deficiente ale sistemului imunitar ,Dereglari hormonale, Virusul HIV, Tuberculoza, Niveluri scazute ale energiei, Metabolism lenes, Piele uscata si probleme ale parului

 

In cosmetica, uleiul de canepa este antiinflamator, previne imbatranirea, echilibreaza pielea uscata, lupta contra inflamatiilor, ajuta la vindecarea leziunilor pielii, este antioxidant si hidratant. Nu este un ulei gras, se absoarbe rapid in piele, este emolient, hidratant si cu efect de intinerire.

 

Uleiul de Jojoba este un echilibrant al secreţiei de sebum, emolient,protector al filmului hidrolipidic al pielii, penetrant, nu lasă urme lucioase, non-comedogenic, antiinflamator, hrănitor, catifelant, uşor cicatrizant, calmant, reechilibrant

 

 

O mana de ajutor – unguent pentru maini oropsite

Exact, maini oropsite. De cate ori va e prea lene sa folositi manusile de menaj la curatenie, sau , chiar daca le folositi, transpirati si pudra de talc din interior va face mainile deranjant de muncite? Mie mi se intampla adeseori, si nu doar la curatenie. Spalatul indelung al unor vase rebele, al unor haine ce necesira frecare in maini pentru ca masina nu face fata, gradinaritul, datul zapezii jos de pe masina dimineata la minus zece grade cand, eventual, manusile sunt pe undeva prin Constelatia Sudului… toate aceste situatii cer un balsam reparator.

Si iata-l! o combinatie de ceara de masline, unt de shea, ulei de canepa, ulei de samburi de piersica, ulei de soia, de jojoba, de ricin, ulei esential de levantica si un pic de cimbrisor macinat foarte fin. si, pentru ca senzatia de gras sa nu persiste totusi o vesnicie, am adaugat si o idee de amidon. Asa ca inca imi pot masa mainile si dupa ce uleiurile intra in piele, fara a sta asa o vesnicie. Cel mai bine insa ar fi ca, la final de zi, sa aplic un strat generos de crema si sa ma culc cu niste manusi speciale, de bumbac, asa incat crema sa isi faca efect pe parcursul intregii nopti. Dar , cum nu am manusi dedicate, ma multumesc cu aplicarea dupa treburi. Si e minunata, pentru ca mai nou la noi in bloc apa calda se tot opreste cand nu te astepti, si, tot cand nu ma astept, trebuie sa fac curat dupa fie-mea (haine , vase…. cate si mai cate)…

O mana de ajutor - balsam pentru maini oropsite

Recipientele de mai sus cu 20 de mililitri si contin cca 15 grame (+/- trei zecimi de gram) de unguent. Numai bune de tinut in poseta la indemana. Pentru uz casnic, borcanul de 100 de mililitri este numai bun :-)

Spor la curatenie!!

Du Lait et du Miel

Săpunul din comerţ. SLS, SLAS, Parabeni, Parfum, câte şi mai câte. Luaţi o etichetă şi “delectaţi-vă” cu chimicalele pe care le aplicaţi pe piele zi de zi, de câteva ori pe zi. Citiţi despre ele şi vedeţi câte din ele au potenţial alergen, câte sunt puse în legătură cu cancerul… Şi apoi faceţi dumneavoastră calculele. O să vă mai vorbesc despre ingredientele nesănătoase din săpunuri dar, până atunci, haideţi să vă prezint un săpun natural, manufacturat după metoda “la rece”.

Ce anume am pus în el? Ulei extravirgin de cânepă şi măsline, plus ulei de palmier – nu virgin, pentru că ar fi ieşit un săpun portocaliu turbat. Şi, aşa cum îi spune şi numele, lapte şi miere – de unde şi culoarea sa ….cafe au lait. Aşa că numele său nu putea fi decât …. “Du Lait et du Miel”. Lapte şi Miere.

Du lait et du miel

Cu un uşor parfum de caramel, lapte de vacă şi miere de mană. Iată mai jos câteva informaţii despre mierea de mană, preluate de pe http://www.emiere.ro/miere/Miere-de-mana.php :

Provine din aceeasi sursa cu cea extraflorala, mana fiind un produs obtinut indirect, prin intermediul unor insecte din categoria afidelor, psyllidelor, coccidelor, citadidelor si lachnidelor, care se hranesc cu sucurile plantelor si elimina apoi zaharurile de care nu mai au nevoie. Albinele culegatoare aduna aceste produse insa pierd foarte multa energie la un asemenea cules si sunt mai uzate decat cele care culeg nectar de flori Pentru consumul uman are o valoare deosebita, continand multa inhibina (un bactericid foarte puternic) si saruri minerale (de 12,8-20 de ori mai bogata in saruri minerale decat cea florala), calciul si magneziul prezentand cel mai mare interes terapeutic intrucat organismul uman asimileaza mult mai bine aceste saruri prin alimentatia naturala decat prin administrarea sintetica. Dupa arborii de la care provine este de mai multe feluri: de stejar, de brad, de molid etc.
Mierea de mana contine, Carbohidrati = 90 – 95 %, Proteine = 0,2 – 1,8 %,Minerale, acizi organici, vitamine, etc. aprox. 5 %
Carbohidrati:Glucoza,Fructoza (si aproape deloc zaharoza),Mierea de mana contine peste 18 % trizaharide (rafinoza, melezitoza etc.) Uleiuri esentiale,da arome specifice fiecarui tip de miere de mana.

Rasini:,Gama-pinena, Beta-pinena, Felandrena, Anisidina, Aldehida capronica

White si colab. (1962) au dat urmatoarea compozitie a mierii de mana (citat din “The Hive and the Honey Bee”

Apa 16.3 %
- Fructoza 31.8 %
- Glucoza 26 %
- Sucroza 0.8 %
- Maltoza 8.8 %
- Melezitoza 2.3 %
Zaharuri superioare 4.7 %
- pH 4.4 %
- Acizi liberi (mEq/kg) 49.1
- Lactone (mEq/kg) 5.8
- Aciditatea totala (mEq/kg) 54.9
Cenusa 0.74 %
- Nitrogen 0.1%
- Diastaza (mEq/kg) 31.9 %

Este important sa stim ca mierea de mana contine mai multe minerale, mai multe uleiuri esentiale si o aroma mai puternica fata de celelalte tipuri de miere
Proprietatile farmacologice ale mierii de mana, actiuni, efecte proprietatile mierii de mana sunt asemanatoare cu cele obtinute din alte flori.Totusi, mai ales datorita bogatei sale compozitii in minerale si in bioflavonoide, mierea de mana are urmatoarele proprietati:
Antiinflamatoare
Antioxidant
Stimuleaza regenerarea epiteliilor, endoteliilor si a membranelor celulare
Depurativ
Imunostimulant
Laxativ
Boli infectioase
Afectiunile sistemului imun
Boli bacteriene
Bolile intestinului gros
Boli legate de prezenta diferitelor toxine in organism
Boli dermatologice
Boli degenerative
Boli legate de inflamatii

Deci, trebuie sa retinem ca, mierea de padure sau de mana contine mult mai multe minerale decat celelalte tipuri, de aceea este frecvent recomandata in tratamentul spasmofiliei la adolescenti, rahitismului la copii si adolescenti, in osteoporoza si afectiuni articulare la adulti si varstnici. Mierea de padure este utila si persoanelor cu un sistem imunitar slabit.

Aşa că vă invit pielea la un răsfăţ moale şi catifelat ! Cine serveşte primul (sau prima=?

Balsam de buze cu ulei extravirgin de canepa si unt de cacao

Iată unul din cele şapte balsamuri de buze despre care vreau să vă vorbesc. Balsamul de buze cu ulei de cânepă. Un balsam verde, hidratant şi protector, cu ceară de albine provenind de la un apicultor de încredere şi unt de cacao auriu, filtrat, care îşi păstrează proprietăţile chiar dacă nu este cafeniu. Este doar dezodorizat, în rest este bun şi de pus în mâncare. Aşa că dacă ajunge pe buze nu-i bai :)

Balsam de buze cu ulei de cânepă şi unt de cacao

Untul de cacao este hidrofob si este extrem de bogat in vitamina E. Contine acizi grasi (oleic, palmitic, linoleic), iar numele sau (theobroma) inseamna “hrana zeilor”. Este folosit de secole in Africa, pentru a trata pielea afectata de soare si vant. Vitamina E ajuta la calmarea pielii, la hidratarea sa, colagenul pe care il ajuta la reducerea ridurilor si la incetinirea procesului de imbatranire a pielii. Contine CMP (cocoa mass polyphenol), o substanta care inhiba producerea de imunoglobuline IgE. IgE agraveaza simptomele dermatitelor si a astmului. Femeile insarcinate se bucura de calitatile untului de cacao pentru a trata si a preveni aparitia vergeturilor. Masajul cu unt de cacao reduce stress-ul, imbunatateste sistemul imunitar si chiar poate preveni aparitia cancerului – se pare ca CMP pot chair preveni bolile de inima si pot ameliora simptimele aritmiei cardiace.

In cosmetica, este folosit in crème, unturi de corp, lotiuni, balsamuri de buze, si este un remediu popular pentru a trata arsurile, tusea, buzele uscate, febra, malaria, reumatismul, muscaturile de sarpe si ranile. Este antiseptic si duretic. Se topeste la temperatura corpului, se poate folosi si in gastronomie, este hidratant si previne pierderea hidratarii pielii, are o aroma placuta ce cacao, este emolient si se absoarbe bine in piele

Uleiul extravirgin de canepa provine din presarea la rece a semintelor plantei de canepa, Cannabis Sativa. Romania postbelica obisnuia sa cultive canepa, ea fiind un produs perfect, din care nimic nu se risipeste. Se obtine de la ulei la fibre, cu intrebuintre in diferite industrii, de la cosmetica la auto. Originara din Asia, este atestata documentar in vremea dinastiei Ming, sub denumirea de Ma Zi. Uleiul de canepa ofera corpului proteine si aminoacizi necesari pentru buna sanatate a acestuia.

Uleiul de canepa este plin de antioxidanti, proteine, caroten, phytosteroli, fostolipide si minerale (calciu, magneziu, sulf, potasiu, fier, zinc, fosfor). Este o sursa completa de proteine si contine toti cei 29 de aminoacizi (cei esentiali fiind inclusi). Contine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, D,E. Iar culoarea verde este data de concentratia de clorofila din ulei.

Semintele contin cel mai mare procent de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, in proportia de 3 la 1 – cea recomandata si de medicii nutritionisti. Acizii grasi esentiali sunt responsabili pentru luciul pielii, parului, ochilor, transferand oxigen in fiecare celula din corpul nostru. Ei lubrifiaza si curata arterele, intaresc sistemul imunitar si ajuta in prevenirea virozelor si a altor amenintari asupra sistemului imunitar. Si, pentru ca ei nu sunt produsi in mod natural de corpul nostru, ei trebuie obtinuti din alimente.

Iata doar cateva din problemele de sanatate in care uleiul de canepa este folosit:
- Eczeme
- Psoriazis
- Acnee
- Osteoporoza
- Menopauza
- Cancer
- Scleroza multipla
- Artrita reumatoida
- PMS
- Niveluri ridicate ale colesterolului
- Hipertensiune arteriala
- Circulatie proasta a sangelui
- Boala Crohn
- Boli cardiovasculare
- Calculi biliari
- Degenerarea rinichilor
- Piele uscata
- Deficiente ale sistemului imunitar
- Dereglari hormonale
- Virusul HIV
- Tuberculoza
- Niveluri scazute ale energiei
- Metabolism lenes
- Piele uscata si probleme ale parului

In cosmetica, uleiul de canepa este antiinflamator, previne imbatranirea, echilibreaza pielea uscata, lupta contra inflamatiilor, ajuta la vindecarea leziunilor pielii, este antioxidant si hidratant. Nu este un ulei ras, se absoarbe rapid in piele, este emolient, hidratant si cu efect de intinerire. Asa ca , daca tinem cont de toate aceste proprietati, veti mai gasi uleiul de canepa in creatiile mele!

Cine îl încearcă?

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 143 other followers